• Kategorie
  • Szukaj
  • PATELNIE

Patelnia głęboka 28 cm, WALNUT
Produkt niedostępny

Patelnia, czyli jak znaleźć produkt idealny

Dobrze dobrana do potrzeb i sprzętu kuchennego patelnia jest kluczem do uzyskania smacznych i pożywnych dań. Szeroki wybór produktów może jednak sprawiać, że znalezienie egzemplarza skrojonego idealnie do naszych potrzeb może okazać się wyjątkowo problematyczne. Z tego też powodu przed zakupem patelni warto zapoznać się z przeznaczeniem oraz właściwościami dostępnych w ofercie sprzętów, aby zakupiony produkt całkowicie spełniał nasze oczekiwania. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni?

Przy wyborze patelni idealnej warto zastanowić się przede wszystkim, do czego naczynie ma nam posłużyć, jakie dania będziemy w niej przygotowywać. Ze względu na przeznaczenie należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów - średnicę patelni, materiał, z jakiego wykonana jest powłoka, uchwyt oraz oczywiście budżet. Poniżej kilka wskazówek, które mamy nadzieję, pomogą Ci wybrać patelnię spełniającą Twoje oczekiwania.

Średnica naczynia

Wybór średnicy patelni zależy przede wszystkim od ilości osób, dla których zamierasz przygotować potrawę. Patelnia o średnicy 20 cm będzie idealnym rozwiązaniem dla singla, taka o wymiarach 28 - 30 cm świetnie sprawdzi się natomiast dla kilkuosobowej rodziny. Wielkość patelni zależna jest też od tego, co chcesz na niej przygotować. Do przyrządzenia smażonego jajka z pewnością nie wybierzesz w pierwszej kolejności patelni o największej średnicy, a do przygotowania dania azjatyckiego pewnie nie sięgniesz po małą patelnię do pancakes’ów, a po większą patelnię typu “wok”.

Powłoka patelni

Przy wyborze powłoki, którą pokryta ma być nasza patelnia, zwróć uwagę przede wszystkim na to, aby był to materiał nieprzywierający. Pozwoli Ci to na przygotowywanie potraw bez lub na minimalnej ilości tłuszczu, a jednocześnie sprawi, że danie nie będzie uporczywie “przyklejać” się do powierzchni naczynia. Wybór dobrej jakości powłoki pozwoli Ci także na zaoszczędzenie czasu podczas ręcznego mycia naczyń - patelnię taką wystarczy przetrzeć wilgotną ścierką z małą ilością detergentu lub nawet i bez niego.

Uchwyt 

Jeśli zdarza Ci się przygotowywać dania na patelni, które następnie opiekasz, wybierz patelnię, która umożliwi Ci włożenie jej w całości do piekarnika. Pomoże Ci to zaoszczędzić sporo czasu, który przeznaczyłbyś na przełożenie dania do naczynia żaroodpornego, a następnie umycie wszystkich tych naczyń po kolei. Bardzo ważnym w tym przypadku jest materiał, z którego wykonany jest uchwyt - nie nada się do tych celów z pewnością rączka z tworzywa sztucznego. Możesz także wybrać patelnię, w której uchwyt jest odczepiany, co dodatkowo pozwoli Ci zyskać trochę przestrzeni w miejscu, w którym przechowujesz naczynia w czasie ich nieużywania.

Podział patelni ze względu na zastosowanie

Patelnia indukcyjna

Patelnie na indukcję to sprzęt, który przeznaczony jest do użytkowania na specjalnych płytach grzewczych zasilanych prądem. Za równomierne rozprowadzanie ciepła odpowiedzialne jestferromagnetyczne dno, które powinno całkowicie przylegać do powierzchni płyty. Patelnia na indukcję oznaczona jest przez producentów symbolem zwojnicy, dzięki czemu łatwo odróżnić ją od konstrukcji przeznaczonych do innych rodzajów kuchenek. Warto również dodać, że patelnie indukcyjne są w stanie działać także na gazie, co czyni je produktem bardzo uniwersalnym.

Patelnia grillowa

Produkty tego typu posiadają specjalne, karbowane dno, którego zadaniem jest zbieranie wypalanego z potraw tłuszczu. Dzięki temu nie jest wymagane dodawanie oleju, co wpływa na niższą kaloryczność przygotowywanego posiłku. Zakres materiałów użytych do produkcjipatelni grillowych jest najróżniejszy. Mowa tu głównie o konstrukcjach stalowych, żeliwnych oraz aluminiowych z teflonową powłoką. Wybór konkretnego rodzaju zależy wiec od osobistych preferencji. 

Patelnia do pancakes

Patelnia do naleśników charakteryzuje się płaskim, okrągłym dnem oraz niskimi ściankami. Dzięki temu smażenie oraz obracanie naleśnika jest dużo łatwiejsze. Dobra patelnia tego typu powinna cechować się stosunkowo niewielką wagą, dzięki czemu operowanie produktem nie będzie sprawiać większych problemów.